RIVER HERO

Celebrating forest tradition

The Skogfinsk Museum in Svullrya, Norway, is a celebration of the traditions and culture of the Skogfinner people, or Forest Finns, a minority local to the area. We wanted to create a contemporary structure both reflective of the traditions of this culture and respective of the natural environment surrounding the museum.

  • Client: Norsk Skogfinsk Museum
  • Location: Hedmark, Norway
  • Category: Institutional
  • Program: Museum for the Cultural Norwegian Heritage
  • Status: Design proposal
  • Building area: 2.218 m²
Schematics OYO Skog1

All under one roof

The Forest Finns traditionally dwelled in wooden cabins, and the house was the heart of all activity. Inspired by their traditional gable houses, our design features one, large roof to unite all the different functions of the museum within. The interior is divided neatly in two. There’s a public half for exhibitions, library and café, and a private half for administration, offices and archives.

PLAN

We could have made this a square structure, but because of the wintery climate, we considered the need for both open and closed spaces. Sometimes visitors will want open views of the stunning scenery. Sometimes shelter and warmth is needed. Our solution was the cross shape, with 4 ‘legs’ nested into the topography of the landscape.

20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 01
defining context
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 02
program divided in private and public areas
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 03
program organisation
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 04
orientation towards river Rotna
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 05
roof kinks defined by two main lines
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 06
roof manipulation
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 07
views from the entrance, museum and library
20201014 C1706 Mu By Hedmark Fylke storyschemes ks 08
integration in surroundings

Dynamic angles

With forest culture in mind, we used the roof to soften the boundaries between outside and in. Unlike a standard rectangular roof, the unexpected angles help create a changing dialogue with natural light and shadow as these change throughout the day. Inside, the roof gives the building an enclosed atmosphere the feels intimate - an essential part of the visitors’ experience.

ENTRANCE

Materiality

The materials we chose were important. The wood in our design refers back to the tradition of working with wooden notches and the burnt black wood of working fireplaces. The traditional houses of the Forest Finns have a similar kind of materiality. The dark wooden floors and walls emphasize the exposed wooden framework to create a beautiful surrounding for the museum’s exhibitions.

Schematics OYO Skog5
section

An inviting space

The cross shape of the building defines the view of the essential public areas: entrance, café, exhibition space and library. We positioned the museum’s entrance to have optimal daylight. There’s outdoor seating for the museum’s café, which serves as a natural resting place for passing visitors exploring the surrounding forest and mountain areas. When these elements are combined, the museum becomes an inviting destination.

LIBRARY
Schematics OYO Skog4
Schematics OYO Skog3

A new tradition of nature

The final museum design is a structure that blurs boundaries. Boundaries between outside and in. Between old and new. Between nature and culture. It serves as a gathering place where the traditions of the forest living people and the beauty of natural landscape can be fully appreciated.

EXHIBITION
Team
Ferran Massip, Nigel Jooren, Mads Krogshede, Miguel Sousa

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.