Fa Ry Cam 4

Our way is the highway

When considering where to position a new sports hall in Ledeberg, we asked ourselves how could we maximise the use of space in such a densely populated part of the city? How could we create a sports hall without encroaching on (much needed) parking and green spaces that existed in the neighbourhood? These questions led us to a solution designed to turn wasteland beneath a highway into a vision for youth sport, whilst also enabling the creation of a general sports hall that wouldn’t encroach on parking space.

  • Client: Farys Tmvw
  • Location: Ledeberg, Belgium
  • Category: Institutional, Urban Design
  • Program: Multi-sports building
  • Status: Design proposal
  • Building area: 1.713 m²
  • Collaborators: ARKS architecten
GOOGLE AERIAL 2

The site is highly defined by the ring road fly-over infrastructure in Ledeberg.

Schematics OYO Farys1

Three distinct zones

The structure of the raised highway meant that we could create a space below divided into three clear zones. The centre zone would be the main sports hall, surrounded by a running track. The second zone contained a skatepark and a basketball court, with an extension to the running track that wraps around both zones. And the final zone would be dedicated to parking, with clearly separated access roads for cars, cyclists and pedestrians.

20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 01
site specification
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 02
division in 3 subareas
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 03
main volume for sports hall
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 04
maximise use and views
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 05
public flow
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks rox 06
programmatic division
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 07
additional sports functions: skate park + basketball zone
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 08
adding running and cycling tracks
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg storyschemes ks 09
integration in context
Fa Ry Cam 3

We believed it was important that each sporting space felt equally important in the design. This is why we didn’t give the hall a ‘front’ or a ‘back’, but instead making this (like the courts and skatepark) its own accessible volume. In our design each place of sport sits in an equal zone.

360 design

The 360-degree structure of the sportshall was designed to fit perfectly within the shape of a running track - sport literally, and metaphorically, would define the space. On the building’s side featuring the green park area, an inviting covered entrance was designed by raising the structure’s external shell. This covering would also provide the platform for the terrace on the first floor of the hall.

Schematics OYO Farys3
programme
INTERIOR TERRACE 4

A community space

The Ledeberg community is at the heart of this project. The car park is accessible for non-gym visitors and the elevated café overlooking the green park area is similarly designed to benefit the whole community. It was important to us that in such a densely built up area that we weren’t designing something for the few, but something to benefit the many.

Schematics OYO Farys2
site plan

Open to the light

We pushed the sustainability of the hall’s design by creating maximum openness to natural light. This was done by designing the facade of the sports hall with angled slats, allowing daylight to enter the space throughout the day while blocking harsh direct sunlight when playing sport. This creates a feeling of openness and maximises potential daylight. At nighttime it works in reverse and the lights from within the hall give the exterior a welcoming glow.

20201015 17007 Fa Ry Ledeberg facade evolution ks 01
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg facade evolution ks 02
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg facade evolution ks 03
20201015 17007 Fa Ry Ledeberg facade evolution ks 04
Schematics OYO Farys4
facade design
INTERIOR SPORSHALL

Opportunities in unseen spaces

The beauty of this design lies in its revealing the hidden potential of an underused space. The hall and its surrounding facilities sit neatly under the highway. The three-zone structure gives equal importance to the various sporting areas. The round shape of the hall gives it a greater feeling of accessibility for residents. And the technical solution on the facade demonstrates sustainable design is adaptive design.

Schematics OYO Farys5
section
Fa Ry Cam 1
Team
Nigel Jooren, Ferran Massip, Ioannis Gio, Miguel Sousa

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.