DEDE007 _ vertical

Playful by nature

House DeDe was a project for a private client who had intentionally bought a piece of land with limited building potential. They wanted to protect the existing nature on the land and enable the family’s children to feel a bond with it. For this reason, creating a new family home on the property provided an interesting design challenge.

  • Client: Private
  • Location: Drongen, Belgium
  • Category: Residential
  • Program: Private residence
  • Status: Completed
  • Building area: 369 m²

Resurrecting a spirit

We could salvage key materials from the broken-down barn on the site to design the new home. This would allow us to create a volume which could inherit a natural authenticity and ‘spirit’ from the site. The barn’s bricks are the most obvious feature, recycled and reused to form the upper level of the house.

DEDE765
DEDE649_1280

X marks the plot

Thinking about the layout of the home, we wanted to give its occupants spaces for different moods and moments. We also wanted the building to have an interesting relationship with its environment and existing flora. For this reason, we overlayed the original barn’s rectangular footprint with an additional cross section. This cross section gives the home private spaces and framed views of the garden’s nature. It was a simple design decision, but one that has created a unique living environment.

Schematics OYO Dede1
20201123 16016 De De Drongen stroyschemes miso 01
defining plot area
20201123 16016 De De Drongen stroyschemes miso 02
determining the volume
20201123 16016 De De Drongen stroyschemes miso 03
creating an X floor plan
20201123 16016 De De Drongen stroyschemes miso 04
adding a level on top
20201123 16016 De De Drongen stroyschemes miso 05
adjusting to the environment
DEDE448
DEDE1315
DEDEII191

Using honest materials

The interior of the home utilises what we think of as honest materials. Lots of beautiful wood and exposed concrete.

DEDE952

Best stairs ever.

DEDE032
DEDE130
DEDEIII060
DEDE1176
DEDE1177

Design details such as removing the panelling from light switches and electrical sockets ensure nothing disturbs the presence of key materials and the stripped back, naturalistic atmosphere they provide.

DEDE864

A space that allows kids to push back the walls of their bedrooms and turn upstairs into a gigantic playground.

DEDE864
DEDE854
DEDE848
DEDE881
DEDE1133
DEDE1138

House DeDe is one of a kind. A building with a soul inherited from the location’s past but with contemporary architectural and design features that enable the imagination and nature to thrive.

DEDE698
DEDEII213
Team
Nigel Jooren, Veroniek Vanhaecke, Xander Denduyver, Bea Sierra, Koen Maertens, Ana Correa, Luca Morosetti
Credits

Pictures: Tim Van de Velde

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.